Spesifikasi Lengkap Google Pixel 2 dan Pixel 2 XL

Google Pixel 2 dan Pixel 2 XL akhirnya diperkenalkan secara rasmi pada Rabu (4/10/2017) di Amerika Syarikat. Hal yang paling membezakan kedua flagship tersebut adalah ukuran, rekabentuk, dan kapasiti bateri.

Selain dari itu, spesifikasi dan ciri-ciri lain yang diperkenalkan adalah sama. Keduanya memiliki kamera utama 12 megapiksel yang menghimpun skor DxOMark tertinggi 98, mengalahkan iPhone 8 Plus dan Galaxy Note 8.

Google Pixel 2 dan Pixel 2 XL memiliki ciri-ciri “Portrait Mode” untuk memotret objek yang tajam dengan latar belakang blur (efek bokeh). Ciri-ciri ini tersedia pula untuk kamera selfie duo lini tersebut yang beresolusi 8 megapiksel.

Pemotretan juga dilengkapi ciri-ciri “Motion Photos”, di mana kamera akan merakam video pendek selama tiga saat sebelum dan sesudah penjepretan. Tak perlu khuatir dengan kapasiti penyimpanan, kerana foto dan video boleh disimpan di Google Photos tanpa batasan memori.

Kamera Google Pixel 2 dan Pixel 2 XL sudah dilengkapi Google Lens, yakni salah satu bahagian Google Assistant yang diperkenalkan Google I/O 2017.

Selain pengenalan gambar, Pixel 2 dan Pixel 2 XL juga boleh mengenali muzik aplikasi pihak ketiga, seperti Shazam. Ketika ada muzik yang dimainkan di tempat umum, Pixel 2 dan Pixel 2 XL akan menyiarkan judul lagu dan siapa artisnya.

Related Posts