Pihak Berkuasa Saudi Tangkap Lelaki Yang Terlibat Dengan Video ‘Perkahwinan Gay’ Di Mekah

Polis Saudi berkata ia telah menahan beberapa lelaki yang disyaki hadir dalam video “perkahwinan gay” minggu lepas.

Di dalam rakaman video, beberapa lelaki dilihat menyemburkan potongan kertas atau confetti sambil berjalan bersebelahan di tempat luar. Salah seorang daripada mereka memakai gaun pengantin yang terselubung.

Menurut polis Mekah, kejadian itu berlaku pada hari Jumaat (05/01) dalam sebuah acara di penginapan Mekah. Insiden itu, menurut polis, “mengejutkan” tetamu di sana.

Pada malam Isnin (08/01), polis Mekah mendakwa telah mengenal pasti “pengguna pakaian wanita dan orang yang terlibat dalam kejadian itu”.

Mereka telah ditangkap dan kes itu telah dipindahkan kepada pendakwa raya, kata polis.

Walau bagaimanapun, pihak polis tidak menyebut nama-nama lelaki dan tuntutan asas.

Arab Saudi tidak mempunyai peraturan jenayah yang berkaitan dengan orientasi seksual atau identiti jantina. Bagaimanapun, seperti yang dinyatakan oleh Human Rights Watch, para hakim di Arab Saudi biasanya menggunakan prinsip undang-undang Islam untuk mengenakan sekatan ke atas orang yang terlibat dalam perzinaan, homoseksual atau tindakan “tidak bermoral”.

Undang-undang jenayah siber di Arab Saudi juga melakukan jenayah di dunia maya yang melanggar “ketenteraman awam, norma agama, moral awam, dan privasi”.

Contoh hukuman ini berlaku pada bulan Februari 2017, ketika polis Saudi menahan 35 orang Pakistan, beberapa daripadanya adalah wanita transgender.

Salah seorang daripada mereka, Meeno Baji, meninggal dunia dalam tahanan. Keluarganya berkata ada tanda-tanda penyiksaan di tubuhnya. Walau bagaimanapun, pihak berkuasa Arab mendakwa Baji untuk menutup hidupnya kerana serangan jantung. – suaraTV

Related Posts