4 Perkara Utama Kepada Penjenamaan

Apakah perkara utama kepada penjenamaan perniagaan anda supaya ianya sentiasa mudah diingati.

Berikut ialah empat perkara yang perlu anda ingat semasa anda membina jenama syarikat anda:

4 Perkara Utama kepada Penjenamaan

1) Miliki Perkara Penting: Dole cuba menjadi segala-galanya kepada semua orang menghabiskan masa anda menumpukan pada satu mesej yang jelas. Mercedes-Benz memiliki Kejuruteraan dalam industri kereta kerana ia memberi tumpuan kepada mesej tunggal itu selama beberapa dekad.

2) Ketekalan adalah penting: pembentangan yang konsisten akan memastikan pelanggan anda mengenali anda. Konsisten dalam penggunaan logo, slogan, elemen visual, nada dan salinan iklan. Coca-Cola ia adalah salah satu jenama yang paling terkenal di dunia kerana mereka tidak berubah dalam beberapa dekad. Pastikan risalah, tapak web, Mel terus dan semua pengiklanan lain anda mempunyai rasa dan mesej yang sama.

3) Jadikan mesej anda relevan: kenali khalayak anda, ketahui perkara yang mereka minati dan cara bercakap dengan mereka. Pastikan apa yang anda jual adalah apa yang mereka perlukan. Ingat bahawa perbualan harus sentiasa mengenai penonton anda, bukan anda.

4) Gunakan tawaran yang kuat untuk memotivasikan: anda mahu khalayak anda mengingati anda dan anda mahu ahlinya membeli daripada anda. Anda perlu menggerakkan mereka untuk bertindak. Tawaran yang kukuh sepatutnya memberi mereka alasan untuk membeli. Jadikan tawaran itu jelas dan sesuai untuk jenama anda.

Setiap kali pelanggan berhubung dengan jenama anda, mereka akan mengalami sama ada pengalaman positif atau negatif. Pengalaman tersebut akan menambah persepsi mereka terhadap jenama anda. Pengalaman tersebut akan diingati kemudian apabila tiba masanya untuk membuat keputusan pembelian. Bagaimana anda mahu jenama anda diingati apabila tiba masanya untuk prospek membuat pembelian.

Anda perlu mula membina persepsi positif itu hari ini dan melakukan apa sahaja yang perlu untuk mengekalkannya.