Bagaimana Menulis Headline Yang Baik Untuk Iklan Anda

Tidak dapat dinafikan bahawa kejayaan sesuatu iklan itu kebanyakannya terletak pada headline atau tajuk utama. Tajuk berita harus menarik pembaca dan membuatnya membaca seluruh iklan. Tajuk hendaklah menarik dan pelbagai perkara penting harus dibenamkan semasa membuat keputusan mengenai tajuk untuk iklan tersebut.

Tajuk berita harus menarik perhatian mata pada pandangan pertama. Perkataan dalam tajuk hendaklah bertindak sebagai tagline untuk iklan tersebut. Ia harus mengatakan semuanya tentang kandungan yang berikut.

Jika syarikat menjual perabot dengan harga berpatutan, tajuk iklan mereka hendaklah Perabot tahan lasak dengan harga yang lebih murah.

bagaimana menulis headline yang baik untuk iklan anda

Tajuk ini akan menarik pelanggan yang tepat yang mencari perabot tahan lama serta perabot kos rendah. Jika pelanggan yang ingin dihubungi tergolong dalam kategori yang berminat untuk menghias rumah mereka dengan perabot yang cantik dan tidak mengambil berat tentang harga untuk mendapatkan rupa yang betul, maka tajuknya boleh Ubah rupa rumah anda dengan perabot oriental kami.

Apa-apa selain daripada prospek tidak boleh dimasukkan dalam tajuk. Jika kedua-dua lelaki dan wanita boleh menggunakan produk, kedua-duanya harus dirujuk dalam tajuk, terlepas walaupun satu kategori adalah seperti kehilangan sejumlah besar bakal pelanggan.

Tajuknya mestilah penjual produk segera. Menurut satu kajian, lima kali lebih ramai pembaca membaca tajuk utama berbanding mereka yang membaca iklan lengkap. Jadi pelaburan itu tidak berguna, jika tajuk itu tidak cukup bagus untuk menjual produk. Terdapat kemungkinan bahawa kandungan iklan tidak cukup kuat. Semua kemudaratan boleh dibuat asal dengan mempunyai tajuk yang kuat.

Tajuk berita hendaklah tertumpu pada produk dan bukannya syarikat yang menjual produk tersebut. Minat pelanggan harus dicerminkan dan dia harus merasakan bahawa dia ditangani secara langsung. Mulakan dengan anda dan bukan kami. Jadi jika pelanggan menyatakan nama syarikat, jangan mulakan ayat dengannya. Sebagai contoh, daripada menulis penyelesaian Tylenol untuk sever cold , tulis Got sever cold? Cuba Tylenol. Jangan lupa untuk menyebut nama produk dalam tajuk berita. Nama produk harus menjadi keutamaan.

Gambaran tentang faedah produk hendaklah diberikan dalam tajuk berita. Ini ialah kualiti penting bagi tajuk yang diungkapkan dengan baik. Pelanggan mencari kelebihan apabila dia berfikir untuk membeli produk. Kata kunci seperti gigi yang lebih putih, bijirin berkhasiat atau pertumbuhan ajaib harus dimasukkan dalam tajuk.

Jika menerapkan semua faktor ini telah menjadikan tajuk berita panjang, perlu diingat untuk menulis kelebihan produk dalam huruf tebal. Jika visual diletakkan dalam iklan, ia akan menjadi pelengkap yang baik. Seperti gambar bercakap seribu perkataan. Tetapi perhatian harus diambil bahawa tajuk harus menyatakan sebahagian daripada cerita dan visual harus menyatakan yang lain. Jangan ulang tajuk atau gambar.

Terlalu banyak kepandaian tidak boleh digunakan untuk mereka bentuk tajuk berita. Terdapat hampir lima ratus iklan di akhbar tempatan pada hujung minggu. Pembaca biasa membaca tajuk kesemuanya. Dia akan dapat mengklasifikasikan antara tajuk palsu dan tajuk tulen. Tiada janji atau maklumat palsu harus disertakan dalam tajuk. Tajuk berita pintar adalah bagus untuk pertandingan anugerah, tetapi tidak benar-benar bekerja dengan pelanggan yang bijak.

Tajuk berita harus memberikan perasaan positif kepada pembaca. Negativiti harus dikecualikan sama sekali kerana ia bukan sahaja menimbulkan kesan negatif tetapi minda juga tidak akan mesra menerima. Ia kadangkala mengelirukan fikiran dan ia mentafsir makna negatif mesej yang disampaikan. Keyakinan harus ditunjukkan dalam tajuk utama. Jangan sertakan sebarang perkataan yang meragukan seperti jika dan tetapi. Frasa bersyarat ialah no yang ketat. Ayat itu hendaklah dalam bentuk masa kini, bukannya masa lalu atau masa hadapan.