Bagaimana Iklan Mulut Ke Mulut Boleh Dilakukan?

Pengiklanan dari mulut ke mulut mencipta kempen kesedaran di mana maklumat perniagaan anda bergerak dari orang ke orang, mewujudkan angin kesedaran dunia. Untuk permulaan perniagaan baharu, pemasaran dari mulut ke mulut selalunya merupakan kaedah pengiklanan yang terbaik dan berkesan.

Cetakan akhbar dan iklan baris boleh menjadi sangat mahal, dan telah kehilangan banyak keberkesanannya dengan populariti internet dalam dekad yang lalu. Pemilik perniagaan baharu tidak boleh menganggap pengiklanan radio atau televisyen sebagai pilihan yang berdaya maju. Apakah yang perlu dilakukan oleh perniagaan di rumah atau pemula kecil untuk menyebarkan berita tentang perusahaan mereka?

iklan mulut ke mulut

Berikut ialah beberapa langkah yang boleh anda ambil untuk memulakan kempen pemasaran dari mulut ke mulut yang viral tentang perniagaan anda:

Kenalan: Dekati rakan, keluarga dan jiran anda pada mulanya, diikuti dengan menghubungi orang lain yang anda kenali dalam komuniti anda dan seterusnya. Untuk memulakan kempen anda, anda boleh mengambil pendekatan yang meluas untuk menyebarkan maklumat anda; akhirnya memperkemas mesej anda kepada pasaran sasaran anda.

Rangkaian: Kedua-dua dalam talian dan luar, rangkaian adalah tulang belakang pemasaran dari mulut ke mulut. Anda perlu mempunyai rangkaian yang besar untuk membina pangkalan data bakal pelanggan. Cari forum dan kumpulan lain tempat sasaran pasaran anda melepak.

Laman Web: Zaman Internet. Wujudkan tapak web anda dengan kata kunci yang baik dan fokus untuk mendapatkan hasil yang menggalakkan daripada enjin carian. Selain itu, pastikan tapak web anda, mesra pengguna dengan navigasi yang mudah dan maklumat terkini yang lengkap tentang segala-galanya berkaitan perniagaan anda.

Hadiah percuma: Semua orang suka mendapatkan sesuatu percuma. Buat laporan atau e-buku percuma yang berkaitan dengan idea atau produk anda dan berikannya kepada bakal pelanggan, minta mereka memberikan item tersebut kepada rakan dan keluarga mereka juga.

Mel: Anda boleh menggunakan e-mel atau poskad atau risalah tentang perniagaan anda untuk memaklumkan kenalan anda sebelum menghubungi mereka.

Pengiklanan dari mulut ke mulut telah bertahan dalam ujian masa dan berkesan untuk setiap perniagaan. Terdapat kaedah mudah dan berpatutan untuk memulakan kempen pemasaran viral yang akan merebak seperti api. Dengan meletakkan beberapa atau semua idea yang dinyatakan di atas, anda boleh mencipta dunia pengiklanan untuk perniagaan anda.