Pengiklanan Anda Tidak Boleh Membosankan Pelanggan

Berikut ialah idea reka bentuk pengiklanan yang akan mencabar anda untuk membuat iklan imaginatif dan bukannya membosankan.

Saya memanggilnya “Model Reka Bentuk ID Foto” dan ia merupakan peranti yang sangat berguna jika anda membuat pengiklanan untuk syarikat atau organisasi anda.

Ia adalah salah satu cara yang paling mudah dan berkesan untuk mencipta iklan, sepanduk atau poster yang menarik. Dan ia hampir selalu memberi anda hasil yang mendapat perhatian.

membuat iklan yang kreatif

Pertimbangkan id foto

Fikirkan tentang “id foto” selama satu minit. Ciri yang paling dominan ialah gambar. Elemen lain pada kad “menyokong” foto — nama, alamat atau nombor ID orang itu.

Perkara ini tidak semestinya kurang penting daripada foto. Tetapi foto itu jelas merupakan elemen utama. Inilah yang “mengenai” id foto, dan itu jelas ditunjukkan dalam reka bentuk grafik kad.

Jika anda tidak biasa memikirkan reka bentuk grafik yang berkaitan dengan fungsi, ini mungkin kelihatan seperti pernyataan yang berlebihan — “Hei, itu hanya kad dengan gambar di atasnya.” Tetapi fikirkan sejenak. ID foto mempunyai tugas khusus untuk mengenal pasti seseorang. Itu menjadikan foto sebagai elemen paling penting pada kad. Jadi wajarlah bahawa foto itu harus diberi perhatian yang paling.

Jadikan foto sebagai elemen dominan

Apabila anda menggunakan model id foto pada iklan cetakan, poster, papan iklan, reka bentuk sepanduk atau malah iklan TV, hasilnya biasanya agak mudah. Anda menganggap elemen dominan dalam sekeping itu ialah imej – gambar.

Dan anda juga menganggap gambar itu akan menjadi “pengecam” utama perkara yang mentakrifkan rupa dan juga kandungan atau tema karya itu. Sebagai contoh, anda menjumpai foto seorang lelaki yang kelihatan keren memakai cermin mata matahari. Dan imej itu sesuai dengan mesej yang anda cuba sampaikan dalam iklan anda.

Pereka pengiklanan yang serius mungkin membantah bahawa ini menjadikan proses komunikasi biasa terbalik. Mereka mungkin berkata, “Anda harus sentiasa bermula dengan mesej jualan anda dan cari elemen yang menggambarkan mesej itu.”

Sebagai contoh, jika anda ingin menjual produk “penjagaan haiwan kesayangan”, anda harus bermula dengan tema yang ingin anda sampaikan, dan kemudian cari elemen yang menggambarkan tema tersebut. Katakan tema anda adalah seperti “Produk penjagaan haiwan kesayangan kami menjadikan haiwan kesayangan gembira.” Tema ini kemudiannya akan mencadangkan pelbagai idea untuk gambar dan tajuk berita.

Sudah tentu ini bagus dalam teori, tetapi sebenarnya, pengiklanan jarang semudah itu. Pada hakikatnya perkara yang biasanya berlaku ialah anda bermula dengan idea yang agak khusus (“Produk penjagaan haiwan kesayangan kami menjadikan haiwan kesayangan yang menggembirakan.”)

Semasa anda cuba mengembangkannya, anda menyedari ia tidak begitu berkesan atau anda tidak dapat menjumpai gambar yang anda buat. ada dalam fikiran. Kemudian semasa anda melihat timbunan foto “penjagaan haiwan peliharaan” yang tersedia, anda melihat foto yang menimbulkan respons yang menarik. Jadi anda mengubah suai konsep asal anda agar sesuai dengan gambar yang ada.

Elemen Model ID Foto

Sudah tentu tiada peraturan tentang elemen sepanduk atau poster anda harus disertakan, tetapi secara amnya ia hendaklah seperti berikut:

  1. Foto produk atau kolaj foto
  2. Tajuk Utama
  3. Penerangan Produk atau padang jualan
  4. Pengecam Syarikat (Logo, alamat, dsb.)

Apa-apa yang lebih daripada ini akan cenderung menjadikannya terlalu sibuk. Ini terutama berlaku dengan poster, papan iklan dan sepanduk yang biasanya bertujuan untuk dilihat dari jauh. Anda tidak sepatutnya cuba menyampaikan perincian. Hanya mesej jualan utama anda, dan mungkin imej keseluruhan.

Kreativiti sentiasa penting

Cara penting “id foto” berbeza daripada iklan ialah ia tidak mempunyai misi kreatif yang biasanya kita kaitkan dengan iklan. Kami tidak menjangkakan iklan hanyalah gambar produk, atau bahagian hadapan kedai, atau presiden syarikat. Kami mengharapkan mereka bersikap persuasif — untuk “menjual” produk atau idea — dan kami biasanya menganggap itu memerlukan sedikit kreativiti.

Malah, salah satu masalah dengan model id foto ialah kami mungkin akan menggunakannya sebagai formula yang tidak memberangsangkan untuk melancarkan iklan. Kita mungkin terjerumus ke dalam tabiat bergantung pada format — foto dominan, tajuk utama, promosi jualan, pengecam syarikat — dan hanya menganggap tidak perlu menggunakan imaginasi kita. Kami mungkin fikir tidak perlu mencipta tajuk yang menarik, contohnya, atau mencari foto yang menarik dan tidak dapat dilupakan.

Dalam erti kata lain kita sering berpuas hati dengan perkara biasa daripada menghasilkan sesuatu yang kreatif. Kami berpuas hati dengan penerangan yang membosankan tentang produk dan bukannya pernyataan imaginasi tentang perkara yang boleh dilakukannya untuk saya, masalah yang boleh diselesaikan atau berapa banyak wang yang akan saya simpan jika saya membelinya.

Sebagai peraturan umum, dalam kreativiti pengiklanan hampir selalu lebih baik daripada kekurangannya. Sudah tentu, ini sukar untuk dibuktikan. Dan lebih teruk lagi, ramai orang mendakwa mereka tidak mempunyai kreativiti dalam diri mereka, jadi mereka menganggap ini alasan mereka daripada berusaha lebih keras untuk menghasilkan idea atau slogan tajuk yang menarik.

Tetapi walaupun anda “dicabar secara kreatif”, anda masih harus berusaha lebih keras. Kerana dalam pengiklanan ia benar-benar datang kepada ini: “Adakah anda mahu iklan anda, poster anda, papan iklan anda atau sepanduk anda berkesan atau tidak?”