Tulis Maklumat Perniagaan Di Kad Bisnes Anda

Seperti kebanyakan orang jualan, saya melawat sejumlah besar pelanggan dan prospek setiap bulan, ada yang akhirnya membeli beberapa tidak, tetapi setiap seorang daripada mereka mempunyai kad perniagaan saya.

Saya menghadiri sarapan pagi perniagaan, seminar dan acara rangkaian lain dalam pencarian saya untuk kenalan baharu dan akhirnya perniagaan baharu, setiap orang yang saya temui juga mendapat kad perniagaan.

Suatu hari beberapa tahun yang lalu saya menyedari bahawa saya bukan sahaja mengedarkan sejumlah besar kad, tetapi saya juga menerima beberapa kad sendiri.

tulis maklumat perniagaan di kad bisnes anda

Saya memutuskan untuk kembali melalui beberapa yang lebih lama untuk melihat sama ada saya boleh mencari beberapa prospek baharu. Semasa saya mula menapisnya, saya mula menyedari bahawa kebanyakan kad orang sebenarnya tidak bermakna secara berasingan.

Melainkan anda bekerja untuk salah satu daripada beberapa syarikat yang namanya benar-benar mencerminkan apa yang anda lakukan, anda mungkin juga menulis nombor telefon anda pada sekeping kertas dan terlupa untuk menambah nama anda.

Syarikat ABC
Encik Bob Jones
Pengurus Besar
Nombor telefon
Nombor telefon
Nombor faks
Alamat emel
laman web

Tanpa pergi ke dalam talian dan melihat setiap laman web saya tidak tahu apa yang syarikat lakukan!

Begitu juga, semua orang yang saya telah tekun menyerahkan kad perniagaan saya juga mempunyai setiap kaedah yang boleh difikirkan untuk menghubungi saya, ditulis di sana dalam warna hitam dan putih, tetapi tidak tahu apa yang saya lakukan!

Tugas saya sebagai seorang jurujual untuk menunjukkan wajah saya, pastikan saya sentiasa boleh dihubungi dan mengingati sebanyak mungkin tentang semua prospek saya (dengan sedikit bantuan daripada CRM saya). Prospek saya juga adalah prospek orang lain, mereka tidak perlu mengingati saya, jadi mereka memerlukan sedikit bantuan.

Saya menyedari penyelesaiannya mudah. TULIS PADA KAD PERNIAGAAN ANDA!!!

Inilah senarionya: Prospek akan kembali ke pejabat suatu hari dan diberitahu mereka memerlukan pembekal baharu untuk widget, tugasnya untuk mencari satu.

Dia masih ingat bercakap dengan beberapa pembekal di seminar itu tetapi tidak ingat dengan tepat siapa, jadi dia cepat-cepat membelek kad yang dikumpul, kemudian, dia terjumpa satu, dia tidak ingat nama atau wajah yang sepadan, tetapi, dalam tulisan yang jelas dan bagus. tertera Widgets, bajet hingga mewah Siapa yang dijemput untuk mesyuarat?

Saya salah seorang daripada orang yang menjaga kad perniagaan saya semasa mesyuarat. Saya tidak suka sambungan kadbod yang tidak bermakna (bertukar kad perniagaan tanpa tujuan).

Saya tertunda oleh seseorang yang berkata, “Helo, nama saya…. Ini kad perniagaan saya, boleh saya dapatkan kad anda?” Kecurigaan saya ialah saya akan dimasukkan ke dalam senarai mel sampah seseorang. Walau bagaimanapun, dengan mula-mula memukul, anda telah mencapai sesuatu yang sangat penting dalam misi rangkaian anda — anda telah menemui sebab untuk melanjutkan perhubungan melangkaui acara yang anda temui.

Tidak semua prospek yang anda temui akan sesuai dengan profil pelanggan (atau pusat pengaruh) ideal anda. Ini benar terutamanya untuk saya, kerana saya mempunyai niche yang sangat khusus. Tumpukan perhatian anda kepada mereka yang memenuhi kriteria anda.

Catat nota di belakang kad (sebab sambungan kukuh), dan kemudian anda akan mempunyai titik perbualan untuk membina hubungan anda pada mesyuarat seterusnya atau dalam surat-menyurat anda. Susulan dengan cepat selepas mesyuarat dengan menghantar maklumat yang anda janjikan.